Close

Bitki mənşəli nitratların insan sağlamlığına inanılmaz faydaları

Bitki mənşəli nitratlar ölüm riskini aşağı salır. Heyvan mənşəli məhsullar, kran suyunda olan nitratlar isə xəstəlik riskini artırır.

TNS xəbər verir ki, "Edith Cowan" Universitetinin bu araşdırması “European Journal of Epidemiology” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və çuğundur kimi nitratla zəngin tərəvəzlərin yeyilməsinin xərçəng riski ilə bağlı narahatlığa səbəb olmadığını sübut edib.

Bunun əksinə olaraq, heyvan nitratlarının istehlakı bütün səbəblərdən və KVH-dən ölüm riskini müvafiq olaraq 9% və 12% artırır. Nitratdan əmələ gələn bir birləşmə olan nitritin daha çox qəbulu bütün səbəblərdən ölüm, ÜRH və xərçəng riskini müvafiq olaraq 25%, 29% və 18% artırıb.

Eyni zamanda emal olunmuş ət məhsullarından nitrat və nitritlərin daha çox qəbulu bütün səbəblərdən ölüm və xərçəng riskini 12-22% artırır.

Nitrat orqanizmə daxil olanda iki fərqli yolla gedə bilər. Bunlardan biri qan axını yaxşılaşdırdığı, qan təzyiqini aşağı saldığı və ümumi ürək-damar sağlamlığını dəstəklədiyi nümayiş etdirilən azot oksidi adlı birləşmənin istehsalıdır. Lakin nitrat kanserogen hesab edilən və xərçənglə əlaqəli olan nitrozominlər adlı birləşmələr qrupunu meydana gətirərək ikinci yolu tuta bilər.

Odur ki, daha çox bitki və daha az heyvan məhsulları yeyin və işlənmiş ətlərin miqdarını məhdudlaşdırın.

“Nitrat qəbulu ilə bağlı əksər fikirlər xərçənglə bağlı narahatlıqlar ətrafında fırlanır. Lakin bu araşdırmanın ən maraqlı nəticələrindən biri odur ki, içməli suda tapılan nitratlar ürək-damar xəstəliklərindən ölümlə daha çox əlaqəlidir. Bitki və tərəvəzlərdən alınan nitratlar müxtəlif növ ölümlərdən qoruyur. Lakin nitratlar heyvan mənbələrindən və ya su kranlarından gələndə, əsasən ürək xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növləri riskini artırır”, - alimlər vurğulayıb.